Alheembouw bouwt van binnen naar buiten
“We zijn een familiaal klasse 8 bouwbedrijf dat veel verder gaat dan louter beton gieten en stenen metselen. Door ons totaalaanbod van diensten slagen we erin ons te onderscheiden van alle andere traditionele aannemers. Ons model staat voor totale ontzorging gedurende het volledige traject - voor, tijdens en na de bouwperiode. We zijn dan ook goed vertrouwd met alle mogelijke subsidieprocedures, DBFM-formules en geldende wetgeving inzake onderwijsinfrastructuur. Een absolute troef want ervaring leert ons dat een schoolbestuur doorgaans slechts eenmaal bouwt in zijn carrière. Veelal is de directeur/directrice de trekker van het project, maar plots wordt hij/zij geconfronteerd met begrippen zoals financiële normen en bouwprincipes. Hoe groter de scholengemeenschap, hoe beter ze op dat vlak natuurlijk georganiseerd is”, weet Pieter Vandenberghe, directeur DBFM bij Alheembouw.
Wanneer het voortraject - waarin project- en subsidiebepalingen worden vastgelegd – is afgerond, gaat Alheembouw samen met een architecten- en studiebureau middels workshops een concrete invulling gaan geven aan de architecturale identiteit, materialisatie, onderhoudsvriendelijkheid, flexibiliteit, het comfort, … “Het spreekt voor zich dat we steeds rekening houden met de noden en wensen die de bouwheer vooropstelt. We streven naar een integrale benadering van alle disciplines met kostenefficiëntie en tijdswinst als ultieme doel tijdens het ontwerp- en bouwproces”, benadrukt Pieter.
Alheembouw draagt budgetbewaking en transparantie hoog in het vaandel. Het West-Vlaamse bouwbedrijf houdt zich strikt aan het afgesproken budget om financiële katers te voorkomen aan het einde van de rit. Een accuraat uitgestippeld voortraject garandeert een vlot verloop van het bouwproces. “Net daarom gaan we in dialoog met alle betrokken partijen en investeren we veel tijd nog voor de eerste steen wordt gelegd.” Werken volgens de bouwteamformule is bijgevolg een cruciaal gegeven voor Alheembouw. “We werken vaak samen met dezelfde bouwpartners zonder dat we getrouwd zijn met bepaalde architecten of studiebureaus. Het is zaak dat iedereen binnen het team beseft dat een schoolgebouw zijn specifieke kenmerken bezit en werkt volgens het afgesproken budget en de voorziene termijn”, licht de directeur DBFM toe.
Met ruim 13 jaar ervaring en 75 gerealiseerde projecten op de teller inzake onderwijsinfrastructuur - de grote doorbraak situeert zich in 2010 wanneer het DBFM-scholenbouwprogramma “Scholen van Morgen” werd opgestart – kan Alheembouw een uitgebreid portfolio aan referenties op elk onderwijsniveau voorleggen. “Met 17 realisaties in het kader van “Scholen van Morgen” toonden we ons in die oproep als meest actieve speler”, klinkt het trots. “Tegenwoordig zijn we heel bedrijvig in huursubsiedossiers, Design & Build-wedstrijden en projectspecifieke DBFM-projecten. Recent werd fase 1 van de Egied Van Broeckhovenschool in Sint-Jans-Molenbeek opgeleverd - het eerste van 42 projecten verspreid over 13 clusters binnen het projectspecifieke DBFM-programma van de Vlaamse Overheid.”
“In navolging van onze realisaties voor “Scholen van Morgen” verzorgen we tevens het bouwtechnisch onderhoud voor een periode van dertig jaar. Dit is gebruikelijk in DBFM-dossiers, maar ook andere scholen kloppen hiervoor aan bij ons. Dat veel van onze klanten via mond-aan-mondreclame bij ons terechtkomen, is een bevestiging van de geleverde kwaliteiten”, stipt Pieter Vandenberghe aan.
Alheembouw vertrekt steeds vanuit de TCO (Total Cost of Ownership) en de terugverdientijd. “We zetten maar al te graag duurzame technieken in, maar het moet wel realistisch blijven. Een school is immers een atypische omgeving en daar is bv. geothermie niet altijd evident. Ook voor zonnepanelen moet een zorgvuldige oefening gemaakt worden om deze rendabel te houden. We leveren steeds maatwerk af en mijden eenheidsworst, want elke school heeft zijn eigen eigenheid, pedagogie, ligging (in de stad of op het platteland) en andere randvoorwaarden.”
“In tegenstelling tot velen, die eerst de buitenkant van het gebouw ontwerpen, werken wij van binnen naar buiten uit, vanuit de pedagogie van het kind en de werkomstandigheden van het personeel. We ontwerpen dus eerst het interieur en bouwen daar een schil rond. Wie eerst de schil bouwt, moet vaak compromissen sluiten naar de binnenomgeving toe.”
“Om de flexibiliteit van schoolgebouwen te bevorderen creëren we vaak lege plateaus of verdiepingen die we kunnen invullen. Het pedagogische verhaal verandert immers pijlsnel, waardoor we zo weinig mogelijk centen investeren in het chassis van een gebouw, maar de voorkeur geven aan het creëren van open ruimtes die we een esthetische, flexibele en betekenisvolle invulling kunnen geven met maatwerkmeubilair of andere elementen. Uiteindelijk hebben alle scholen hun eigen verhaal. Elke school is op haar eigen manier speciaal en even belangrijk.”
“Op vandaag wordt het onderwijs geïnspireerd door het Noord-Europese model. Traditionele klassen worden vervangen door instructielokalen, flexibele open leerruimtes, stille werkzones, fluisterzones, parlementen voor discussies en samenwerking, creazones, … M.a.w. een inrichting die breekt met alle wetmatigheden van een klassieke school. Voor deze projecten werken we nauw samen met het Deense architectenbureau Rosan Bosch Studio. Het interieurontwerp voor de 4.400 m² grote nieuwbouw van de GO! Campus in Zottegem, een iconisch project voor Alheembouw én het uithangbord in Vlaanderen voor vernieuwend onderwijs, komt van hun hand. Leren is spelen en spelen is leren. Het buitengewoon onderwijs vergt daarentegen een andere aanpak dan het klassieke onderwijs”, duidt Pieter Vandenberghe.
Naast de nieuwbouw voor de GO! Campus Zottegem heeft Alheembouw nog lopende projecten voor het GO! in Zandbergen, Deinze en Jabbeke. Daarnaast zijn Het Ooievaarsnest (Assenede), het Sint-Andreasinstituut (Brugge), Campus Sint-Jan Berchmans (Avelgem), de Sint-Jozefsschool (Ieper), de Egied Van Broeckhovenschool (Sint-Jans-Molenbeek), De Klim (Beitem), Wijnendale (Torhout), ’t Vlot (Lichtervelde), Sint-Rembert (Torhout), … een kleine greep uit de mooie visitekaartjes uit het referentieportfolio van Alheembouw.
- 21/11/2024 - 09:01 Sector
- 13/11/2024 - 16:57 Buitenruimte
13/11/2024 - 16:57Ontharding is goed voor mens en milieu