De buitenschool van Yvoir beschikt zelfs over een educatief waterpad
De basisschool (kleuter- en lager onderwijs) in Yvoir wordt gebouwd in het kader van een Europees herstelplan. De doelstellingen op het gebied van milieu, circulariteit en duurzaamheid zijn echt heel geavanceerd, want Europa stelt heel wat eisen op dit gebied. In Wallonië moeten nieuwe privégebouwen vanaf 2021 Q-ZEN (Quasiment Zéro Energie) zijn met betrekking tot het PEB (certificat de performance énergétique). Schoolgebouwen die onder het PRR (Europees herstel- en veerkrachtplan) vallen, moeten Q-ZEN min 20% zijn, d.w.z. 20% beter dan Q-ZEN (Q-ZEN -20). In Yvoir haalt AAM zelfs Q-ZEN - 45%.
"In deze vakwerkschool (voornamelijk gelijmd gelamineerd hout) hebben we een systeem toegepast dat bekend staat als 'palen en balken' om een constructie te creëren die in de loop van de tijd kan worden aangepast. Dit maakt deel uit van ons denken over circulariteit en komt precies tegemoet aan de behoefte om het gebouw te kunnen herbestemmen. Deze kleuter- en basisschool heeft 9 klassen met elk 25 leerlingen, dus in totaal 225 leerlingen. Dit nieuwe project vervangt twee bestaande kleine dorpsscholen. Het terrein zelf beslaat een oppervlakte van meer dan 5.000m²; de oppervlakte van het gebouw is 2.450m². De structuur en constructie van het gebouw zijn voornamelijk van hout, met aluminium kozijnen aan de buitenkant en hout aan de binnenkant. De gevels zijn gemaakt van vezelcement. In mindere mate hebben we ook een beetje beton en een paar andere materialen gebruikt", aldus de architect.

Ecole Communale Yvoir
Zijn architectuurstudio had het effect vergeleken van bouwen met een traditionele of houtskeletstructuur, met de gebruikte cellulose en alle gebruikte houtvezelisolatie. We moesten weten welk type gevelbekleding we moesten kiezen om de beste resultaten te krijgen vanuit milieuoogpunt. Het houtskelet werd op 17 februari geïnstalleerd en het project moet in juni 2026 klaar zijn om in aanmerking te komen voor Europese subsidies.
De opdrachtgever is de gemeente Yvoir en de hoofdaannemer is Kaiser Construct, gevestigd in Hamois bij Ciney. Het totale budget voor het gebouw, inclusief de speeltuinen en een deel van de omliggende gebieden, is ongeveer 5,5 miljoen euro exclusief btw, en ongeveer 4,35 miljoen euro zonder de speeltuinen. De gemeente Yvoir ontvangt €3.053.000 van Europa voor de school.

Le système ‘poteaux et poutres’ permet d’avoir une structure qui est adaptable dans le temps

On a multiplié les endroits où on peut enseigner différemment

Ecole Communale Yvoir
TOTEM-gebouw
"We hebben hier niet in BIM gewerkt; we hadden wel 3D's, maar het was geen specifiek BIM. We gebruikten TOTEM Building, een management- en beslissingsondersteunende tool voor het circulaire milieukarakter van gebouwen, die een beetje lijkt op de GRO-duurzaamheidsmeter in Vlaanderen," zegt de beheerder bij AAM.
Zijn werkplaats heeft hernieuwbare energie geïntegreerd. " We hebben een warmtepomp en een zestigtal fotovoltaïsche panelen voor elektriciteitsproductie. Oorspronkelijk wilden we 120 panelen installeren, maar om budgettaire redenen moesten we het aantal terugbrengen tot zestig. In ieder geval hebben we de technieken zo gepland dat we naast de basis zestig panelen kunnen plaatsen, zodat we vrijwel zelfvoorzienend zijn in de elektriciteitsproductie en in de totale elektriciteitsbehoefte van het gebouw kunnen voorzien. De school heeft ook een grote regenwatertank met een capaciteit van 25 kubieke meter en een 82 kubieke meter stormwatertank (een buffer voor zeer hevige regen). Er is mechanische ventilatie met warmteterugwinning en alle kunstverlichting is energiezuinige LED-verlichting," legt Jean-Christophe Mathen uit.

Ecole Communale Yvoir

Ecole Communale Yvoir

Ecole Communale Yvoir
De school van Yvoir heeft drie gebouwen, maar eigenlijk twee: er is een gebouw voornamelijk voor de klaslokalen, met een bruikbare oppervlakte van 1450m² min of meer op de begane grond en de eerste verdieping (rez +1), en een ander gebouw van 600 à 700m² (op de begane grond) met de refter en de psychomotorische ruimte (gymzaal). Er is nog een derde gebouw van 100m² (ook op de begane grond) met een fietsenstalling en technische ruimtes (meters, vuilnisbakken, oudervereniging). Het hele gebouw is toegankelijk voor PBM's (personen met beperkte mobiliteit), net als alle omliggende ruimtes. Het is ook een school die streeft naar inclusie.
"De muren tussen de gangen en de klaslokalen zijn van glas omdat er een echte wens is om alle klassen bij de centrale ruimten te betrekken. Er wordt veel lesgegeven in ateliers tussen de klassen en er is ook een aula van ongeveer honderd vierkante meter (meer geschikt voor twee klassen tegelijk) in het klasgebouw voor het tentoonstellen van het werk van de leerlingen en het organiseren van kleine theater- of kunstvoorstellingen", aldus de architect.
Omdat het terrein op een helling ligt, hebben we veel met de helling - de niveauverschillen - gewerkt om terrassen te creëren in de aula, de gymzaal en de speelplaatsen. Zo hebben we het aantal plekken vergroot waar we op een andere manier les kunnen geven.
"Het is ook een buitenschool, waar je lessen in de open lucht kunt geven; er zijn faciliteiten in het gebouw om dit concept mogelijk te maken. Alle klaslokalen op de begane grond komen direct uit op de buitenlucht. Daarnaast is er een geplande boomgaard, een vijver en wat we het "waterpad" noemen. In feite laten we het regenwater zien dat op het dak valt en wordt opgevangen, waarna het via de speelplaatsen naar de vijver stroomt. Het idee is om een educatief waterpad te creëren," besluit Jean-Christophe Mathen.