La Vallée in Schaarbeek gebruikt kleuren om leerlingen te begeleiden
"Er zijn drie scholen op het terrein. In totaal bezetten we ongeveer 2.500m² tussen het gebouw en de speelplaats, waarvan 1.500m² speelplaats. Ons gebouw beslaat in totaal 2.700 tot 2.800m². Het is één gebouw, waarin ook een conciërgewoning is opgenomen. Het nieuwe gebouw werd in 2018 opgeleverd. De opdrachtgever was de gemeente Schaarbeek en de hoofdaannemer was Franki (Groep Willemen)", zegt Jean-Christophe Mathen.
Ook voor dit project werd een wedstrijd uitgeschreven. "Wat ons hielp om de wedstrijd te winnen, was dat we een R + 2 (gelijkvloers plus twee bovenverdiepingen) bouwden. Aanvankelijk had de klant zich een begane grond + 1 (een begane grond en een eerste verdieping) voorgesteld omdat we binnen de maximale hoogte van een bestaand naburig gebouw moesten blijven. Maar dit betekende dat er vrijwel geen ruimte overbleef voor de speelplaatsen. Wij waren de enigen die voorstelden om met een R+2 plattegrond te werken, zodat alle speelplaatsen beschikbaar waren en er dus zoveel mogelijk speelruimte overbleef", onthult de architect.
Zijn architectuurstudio koos ervoor om met zichtbaar hout te werken voor de muren en plafonds, met grenen en CLT. "We kozen ervoor om met hout te werken omdat een Oostenrijkse studie heeft aangetoond dat de aanwezigheid van hout in een school een gunstig effect heeft op de hartslag, rust en aandacht van de leerlingen, wat vooral belangrijk is in de context van speciaal onderwijs met autistische kinderen. Net als bij de plaatselijke school in Yvoir is er ook veel werk verricht aan de akoestiek, want houten scholen vereisen veel onderzoek op het gebied van akoestiek," zegt hij.

Ecole La Vallée à Schaerbeek

Ecole La Vallée à Schaerbeek - Vue façade cour

Ecole La Vallée à Schaerbeek - Vue détail
Sanitaire ruimtes
De gebruikte technieken zijn vergelijkbaar met die van de school in Yvoir. "La Vallée is een passieve school, die niet ver afstaat van een Q-ZEN - 45%, met mechanische ventilatie met dubbele stroming en warmteterugwinning. Er zijn ook fotovoltaïsche zonnepanelen van ongeveer 150 m² en een groendak om het water op het dak vast te houden. La Vallée heeft twee reservoirs van 10.000 liter en een stormwatertank van 70 kubieke meter. In beide scholen proberen we ook bijzondere aandacht te besteden aan de kwaliteit van de sanitaire voorzieningen. Ik vind dat de toiletten in een school net zo schoon en goed onderhouden moeten zijn als die thuis.
"Ik probeer al jaren aan te dringen op heel goede toiletten, zodat kinderen tenminste naar het toilet durven. Het is zelfs een serieus probleem op scholen: zoveel leerlingen gaan de hele dag niet naar het toilet omdat het stinkt, omdat ze zich niet op hun gemak voelen, omdat er misschien iemand naar ze komt kijken, ..... Daarom bouwen we echte gesloten toiletten. De gemeente Schaarbeek heeft ook opgemerkt dat ze nog nooit zulke luxe toiletten in een school hebben gezien. Ik zou niet zeggen dat het luxe is; het is een noodzaak voor hygiëne en leren. Goed leren en hygiëne zijn echt belangrijk," benadrukt de AAM-beheerder.

Ecole La Vallée à Schaerbeek - Vue demi classe vers rue

Ecole La Vallée à Schaerbeek - Vue couloir classes

Ecole La Vallée à Schaerbeek - Couloir des classes

La présence de bois au sein d’une école a un effet bénéfique sur le calme et l’attention des élèves
Snoezelen (zintuiglijke verkenning)
De begane grond en twee bovenverdiepingen van La Vallée beslaan in totaal ongeveer 2750 vierkante meter, of 770m² per verdieping. De gevel is van baksteen om weerstand te bieden aan alle bomen rondom. Er is een overdekte binnenplaats op de begane grond. Deze school heeft ook een echte gymzaal, een psychomotorische ruimte en een fysiotherapieruimte. Er is zelfs een snoezelruimte.
"We hebben ook overal hout gebruikt voor de structuur en de bekleding. Alle akoestische plafonds en muren zijn van hout, behalve het schoolbord van de leraar, dat nog van gips is. De frames zijn van aluminium," legt Jean-Christophe Mathen uit.
In een klaslokaal heb je grote ramen, maar het opengaande deel van het kozijn is een massief aluminium paneel en er is geen glas. Het komt uit op een moucharabié: een opengewerkt metselwerk. In dit type gespecialiseerd onderwijs hebben de kinderen, als ze alleen gelaten worden, de neiging om het raam open te zetten en naar buiten te willen. Als je het raam openzet, kun je ventileren. Je hoort het geluid van de vogels, het ritselen van de bladeren en de wind in de bladeren, maar je kunt er om veiligheidsredenen niet uit.

Ecole La Vallée à Schaerbeek - Vue salle psychomotricité

Ecole La Vallée à Schaerbeek - Vue hall rez

Ecole La Vallée à Schaerbeek - Vue salle de gymnastique
"Alleen de stabiliteitsingenieur deed een beetje aan BIM. We werkten aan de begane grond + 2 zodat elke verdieping overeenkwam met een type speciaal onderwijs. We werkten aan de kleur van de vloeren en deuren om kinderen te helpen hun weg te vinden in het gebouw (om te weten waar ze wel en niet heen moeten gaan). We wilden dat alle ruimtes, zelfs de circulatieruimtes, altijd een raam en uitzicht naar buiten hadden, met ramen die helemaal tot aan de grond reiken, zodat de kinderen hun weg kunnen vinden en altijd herkennen waar ze zijn. Dit is ook belangrijk vanuit psychologisch oogpunt," zegt Jean-Christophe Mathen.
70 vroom
Hij geeft toe dat er een paar moeilijkheden waren op de locatie. We zaten op een talud (een oude vallei die tot meer dan 15 m hoog was opgevuld), dus we moesten 70 heipalen slaan om de juiste grond te vinden; maar we moesten voorzichtig zijn omdat er een hoofdriool voor afwatering diagonaal door het perceel liep. Sommige palen moesten dus schuin staan om het riool niet te doorboren.
"Een andere moeilijkheid was dat we ons in een ZICHEE bevonden, een zone van ecologisch belang, in het Josaphat Park. We moesten dus werken met de bestaande bomen en we moesten voorzichtig zijn met de intelligente plaatsing van het gebouw ten opzichte van de bomen die behouden moesten blijven. Als onze architectuurstudio een signatuur heeft, is het misschien dat we werken aan de sjabloon lay-outs, we zouden zeggen de stedelijke volumetrie van de gebouwen, zodat je de indruk krijgt dat ze er altijd al zijn geweest en dat ze in feite natuurlijk zijn binnen de locatie", voegt hij eraan toe.