Berkenbeek bouwt duurzaam en flexibel
In 2008 telde de kleuter-, lagere en secundaire school 441 leerlingen; vandaag heeft ze er 617 uit de ruime Noorderkempen. De groei werd vooral opgevangen door containerklassen terwijl van 2008 tot 2021 werd gewacht op de aangevraagde subsidies. Het bestuur van de vzw Berkenbeek startte dadelijk de actualisering van het dossier, waarbij Isabel Vlaeminck van Umpalumpa de projectregie in de eerste fase op zich nam.
Met een kostprijs van € 10 miljoen is dit het grootste project ooit voor Berkenbeek. De renovaties beslaan een bruto oppervlakte van 142 m²; zone 1 bestrijkt 1.651 m² en zone 2 2.791 m². De zonnepanelen op het dak halen 112,4 kWp. De ultralage E-peilen (EPB) – E35 in zone 1 en E31 in zone 2 (wettelijk maximum E47) – bieden duurzaamheid. In zone 1 kunnen pakweg 120 leerlingen terecht, in zone 2 zowat 240 leerlingen.
“Op de enorme site komen twee gebouwen met elk drie bouwlagen. De eerste blok (zone 1) bezit op het gelijkvloers lokalen die kunnen opengezet worden tot één groot lokaal, een verbouwd sanitair blok en een semi-industriële leskeuken; op de eerste en tweede verdieping komen telkens zes lokalen voor algemene vorming. De tweede blok (zone 2) omvat op het gelijkvloers vier lokalen voor beroepsgerichte vorming, een laad- en opslagruimte, een leraarslokaal en sanitair; de eerste en tweede verdieping huisvesten telkens zes algemene en vier beroepsgerichte vormingslokalen. Er is vaak een gemeenschappelijk balkon”, weet Maxim Notte, commercieel projectmanager van ibens, te zeggen.
Beide gebouwen worden opgetrokken in rode baksteen met een houten gevelafwerking voor de inspringende locaties. Ze laten veel lichtinval toe en worden veel duurzamer dan de norm verwarmd met een lucht-water warmtepomp.
“We ontwerpen steeds de projecten vooraf in BIM, zodat we problemen reeds tijdens de ontwerpfase tijdig kunnen detecteren. Ook in de uitvoering wordt er vanuit een BIM-model gewerkt. Hierdoor zijn we in staat om de bewuste faalkost op de werf tot een absoluut minimum te beperken. Daarenboven wordt er zoveel als mogelijk geproduceerd door middel van prefabricage. Op die manier houden we strikte controle over het bouwproces. Zo wordt er op de werf eerder geassembleerd dan wel traditioneel gebouwd waarbij men sterk afhankelijk is van onder meer weersomstandigheden en allerhande andere risico’s van het traditionele metselen en betongieten. Hierbij houden we 100% rekening met de functionele vraag van de klant en eindgebruiker. Belangrijk hierbij is dat we eveneens steeds werken binnen het beschikbare budget. Onze hogere doelstelling is dan ook ‘bouwdromen realiseren’! Door ons te specialiseren in scholenbouw weten we immers als geen ander wat de specifieke wensen zijn van de verschillende stakeholders”, stelt Bart Cremie, CSO van ibens.
ibens leverde al basisschool Himo in Willebroek, de Sint-Maartensschool in Loppem en het Technisch Atheneum GenZ in Halle op. De basisschool Groei! in Vlamertinge en de basisschool De Ark en de secundaire school Da Vinci in Sint-Niklaas zijn in uitvoering.
- 21/11/2024 - 09:01 Sector
- 13/11/2024 - 16:57 Buitenruimte
13/11/2024 - 16:57Ontharding is goed voor mens en milieu