BuildUp realiseert in recordtempo energetische renovatie van Noord-Franse scholengroep
Tijdens de korte tijdspanne van de zomervakantie kregen de gebouwen zo een klimaatjas en werden via offsite bouwen volledige nieuwe gevels en daken geplaatst. Net als een belangrijk deel van het Europese woningbestand, zijn ook veel schoolgebouwen in slechte staat en niet aangepast aan de huidige en toekomstige energievereisten. België kampt met een gelijkaardige problematiek. Het is dus een hele uitdaging om dit verouderde patrimonium te matchen met de klimaatdoelstellingen van 2050.
Projectstart tegen de klok
Het nieuwe energetisch renovatieproject onder leiding van BuildUp omvat in totaal twee scholengroepen waarbij vijf scholen, één sporthal en twee restaurants klimaatneutraal worden gemaakt. In totaal zal BuildUp 9000m2 aan gevels en daken energetisch renoveren. Tijdens de zomer van 2023 werd een eerste deel van de gebouwen onder handen genomen. De rest volgt tijdens de zomervakanties van 2024 en 2025. Het project is extra uitdagend omdat de gebouwen tegen de start van het nieuwe schooljaar afgewerkt moeten worden zodat de leerlingen niet gestoord worden en ook het personeel geen hinder ondervindt van de werken
Behoud architecturale eigenheid
BuildUp voert het project uit met een aantal lokale partijen. Het Rijselse architectenbureau Face B is er één van. De Franse erfgoedwetgeving bepaalt dat schoolgebouwen meerdere kenmerken van hun oorspronkelijke uitzicht moeten bewaren. Samen met Face B slaagde BuildUp erin om een geslaagde herinterpretatie te maken. Als mandataris voor het project werkt BuildUp verder nog samen met de volgende partners: studiebureaus Energelio en Maning, aannemer Dujardin en Axima voor het onderhoud en energiebeheer gedurende de exploitatiefase.
BuildUp en Energiesprong: perfect match
Dit is één van de eerste scholenprojecten in Frankrijk op basis van de principes van het Europese Energiesprong-concept waarbij via offsite energetisch renoveren een school nieuwe daken en muren krijgt. BuildUp staat in voor de duurzame offsite constructie en plaatsing van de nieuwe gevels en daken. Alle gebruikte materialen zijn biobased en circulair. Tijdens de 22 jaar exploitatie en onderhoud waarvoor BuildUp garant staat, worden leerlingen en leraren bovendien opgeleid en begeleid door BuildUp om de energieperformantie op peil te houden. Educatie en sensibilisering zijn essentiële onderdelen van future proof en duurzaam bouwen.
BuildUp bouwt naam in energetische renovatie
Het Noord-Franse Rijsel pionierde al met BuildUp voor een energetisch renovatieproject met het project in Wattrelos waarbij BuildUp 160 sociale woningen energieneutraal maakte dankzij duurzaam offsite bouwen. In deze video vertelt de stad Rijsel hoe deze projecten helemaal aansluiten bij hun klimaatdoelstellingen. Lille wil tegen 2050 een duurzame koolstofarme stad zijn en met deze projecten zetten ze alvast een stap in de goede richting.
Hélène de Troostembergh, CEO BuildUp: “Het was een enorme uitdaging om dit project op zo’n korte tijd te realiseren. Gezien de timing was er ook geen ruimte voor fouten. De stad Lille wilde de architecturale eigenheid van de gebouwen strikt bewaren. Het resultaat is echt een herinterpretatie van de gevel door het gebruik van de nieuwste technieken en materialen, maar mét behoud van de originele identiteit van het gebouw. Via offsite bouwen behoud je dus absoluut je architecturale vrijheid. Nog een voordeel van offsite constructie vergeleken met traditionele bouwwerven: je boekt 40 à 50% tijdwinst. Er is maar één rit naar de werf nodig en weersomstandigheden spelen geen rol. Als je weet dat werven gemiddeld een maand per jaar stil liggen, wegens te warm, te koud of te nat weer - zoals de natte zomer die we achter de rug hebben - dan wordt het verschil snel duidelijk.”
Clément Bisiaux, projectleider en architect bij Bureau FaceB: “We werden geconfronteerd met twee uitdagingen bij dit project. Ten eerste moest er een gebouw opgeleverd worden dat thermisch heel performant moest zijn op het vlak van isolatie, vertrekkende vanuit een bestaande basisstructuur of gebouw. Daarnaast moesten we een nieuwe voorgevel voorzien die even elegant was als de bestaande historische architecturale façade. De tweede uitdaging was de timing: alles moest in een bijzonder korte tijd worden opgeleverd. Dit gebouw op zo’n korte tijd energetisch renoveren was zonder offsite bouwen nooit mogelijk geweest. Wij zijn erg tevreden over het eindresultaat, dat tot stand kwam dankzij de synergie tussen alle partners. Voor een energetische renovatie op korte termijn bestaat er geen betere techniek."
- 21/11/2024 - 09:01 Sector
- 13/11/2024 - 16:57 Buitenruimte
13/11/2024 - 16:57Ontharding is goed voor mens en milieu