Deceuninck denkt circulair met duurzaam pvc
CEO Bruno Humblet stelt dat pvc zonder kwaliteitsverlies tot acht keer gerecycleerd kan worden. Hierdoor kan Deceuninck de levenscyclus van zijn kunststof profielen verlengen van 35 tot zowat 300 jaar en bouwen aan een circulaire toekomst.
Het bedrijf recycleert al profielen sinds 2012, toen het op zijn site in Diksmuide een eerste hoogtechnologische recyclagelijn startte. In 2018 verviervoudigde het zijn recyclagecapaciteit en in 2022 recycleerde het er bijna 20.000 ton pvc. Dit gewicht zal stijgen naar 40.000 ton per jaar, waardoor 2,3 miljoen oude ramen niet meer naar het stort of de verbrandingsoven moeten. Het verwerkt de gerecycleerde kunststof al jaren weer in de profielen en lanceerde vorig jaar zelfs een nieuwe profielreeks in 100% gerecycleerde kunststof.
Met Phoenix, naar de mythische vogel die onsterfelijkheid en hergeboorte belichaamt, schenkt Deceuninck zijn 100% gerecycleerde kunststof profielen een tweede, derde tot zelfs tiende leven. Zoals de feniks uit zijn as verrijst, doet Deceuninck het kunststof uit oude ramen en deuren tot nieuwe profielen verrijzen. Hierbij gaan duurzaamheid en design samen. Het minimalistische ‘Infinity’-design van de Elegant-reeks tekent ook de Phoenix-lijn, zodat de circulaire raam- en deurprofielen een erg actuele look uitstralen.
Inzake vormvastheid, weerstand en thermische isolatie zijn ze even kwalitatief als profielen in nieuwe materialen, maar ze vergen veel minder energie: recyclage spaart 80 tot 90% energie tegenover de productie van nieuwe kunststof grondstof.
Circulariteit scoort, vooral in projectbouw. Deceuninck vervaardigde reeds een dertigtal volledig circulaire Phoenix profielen voor een nieuw scholencomplex in Eindhoven en in Aarschot werd vorig jaar het eerste Belgische project met circulaire profielen opgeleverd.
Deceunincks streven naar duurzaamheid beperkt zich niet tot recyclage. Tegen 2050 wil het, geholpen door de Science Based Targets (SBT), klimaatneutraal zijn. Zo wil het o.a. door procesoptimalisaties de directe of bedrijfseigen emissies nog verminderen. Het zal de indirecte emissies gelinkt aan het energieverbruik beperken, o.a. door op zijn site zonne- en windenergie te produceren. En het gaat andere indirecte emissies doorheen de waardeketen (bv. door de aankoop en het transport van grondstoffen, het woon-werkverkeer of afvalverwerking) verlagen, o.m. met een elektrisch wagenpark.
- 21/11/2024 - 09:01 Sector
- 13/11/2024 - 16:57 Buitenruimte
13/11/2024 - 16:57Ontharding is goed voor mens en milieu