Ketelhuizen verduurzamen via maatwerk creëert vele oplossingen
Uitdagingen ombouwen naar slim verduurzamen
We mogen drie elementen niet uit het oog verliezen: het hoofddoel van de energietransitie is CO2-reductie, aardgasloos is niet hetzelfde als gasloos en niet alles kan overal. Daarbij moeten we rekening houden met ruimtegebrek voor het plaatsen van de warmtepomp en/of het buffervat, een beperkte elektrische aansluitcapaciteit op het openbare net (netcongestie), geluidseisen, het draagvermogen van een dak, de maximale vloerbelasting, de toegepaste draagconstructie in relatie tot het doorgeven van trillingen, en ga zo maar door. Met deze uitdagingen krijgen we vaak te maken. Desondanks ziet Remeha ook kansen. Verduurzamingsvraagstukken vragen tijd, maar voor ieder probleem is er immers altijd een oplossing. Zo is ons aardgasnet prima herbruikbaar voor nieuwe duurzame gassen, waaronder waterstof. Het waterstofpilootproject in het Nederlandse Lochem is hiervan een goed voorbeeld.
De verandering naar duurzaamheid kan dus complexe uitdagingen, vragen en onzekerheden met zich brengen. De oplossing ligt volgens Remeha altijd in één van de volgende drie routes: slim vervangen, uitgebreid verbeteren en volledig upgraden.
Vernieuwing vraagt om maatwerk
Door de opdrachtgever de juiste vragen te stellen over o.a. de ambities, het bijhorende tijdspad, het draagvermogen van de vloer, eventuele aanstaande renovaties of uitbreidingen, centrale of decentrale warmteopwekking en individuele of collectieve warmteopwekking voor warm tapwater en door te kijken naar de optie om met technische ingrepen de aanvoertemperatuur van het verwarmingssysteem te verlagen krijgen we een compleet beeld van de mogelijkheden.
Wanneer je al die details in een trechter gooit, blijft er uiteindelijk een beperkt aantal oplossingen over met ieder haar specifieke voor- en nadelen. Hiermee kun je razendsnel een basis leveren en vervolgens finetunen per situatie.
Hybride in de hoofdrol
Dat er op weg naar een klimaatneutrale samenleving in 2050 een hoofdrol is weggelegd voor hybride oplossingen staat als een paal boven water. In vrijwel alle gevallen komt dit vandaag neer op een combinatie van een klassiek cv-systeem met een warmtepomp. Voor de ideale oplossing analyseren de adviseurs van Remeha de verwarmingsvraag van de klant en bekijken ze eventuele behoeften aan warmtapwater.
Ruimte, voeding, structuur en bronnen
We hebben te maken met bestaande gebouwen. Die kunnen we niet zomaar allemaal platgooien en opnieuw opbouwen, zodat we alles naar onze hand kunnen zetten. Daarmee moet rekening gehouden worden. Een voorbeeld daarvan is de beschikbare ruimte. Een hybride of volledig aardgasvrije opstelling heeft meer opstellingsruimte nodig in en rond het pand. Voor zowel de technische als de financiële haalbaarheid kan het een groot verschil uitmaken of de ketel op zolder of in de kelder staat. In het eerste geval vind je tevens de verdelers boven in het pand, wat betekent dat ook de warmtepomp naar boven moet. Dat is een plaats waar meestal geen (kracht)stroom of zware aansluiting beschikbaar is. Dat lossen we op door een nieuwe voedingskabel te laten aanleggen, wat creatief denken vereist. Belangrijk is om al in een vroeg stadium na te gaan of er voldoende elektrische capaciteit aanwezig is of dat ze door aanpassing van de netaansluiting aangeleverd kan worden om de warmtepomp(en) te kunnen voeden.
De prijs voor elektriciteit ligt natuurlijk hoger dan de gasprijs, waardoor een lucht/water warmtepomp als aanvulling op of vervanging van een cv-ketel niet altijd rendabel is. Tijdens zeer koude dagen verbruikt dat systeem namelijk veel stroom, is de COP lager en is aardgas dus goedkoper. Het op grote schaal verduurzamen van al die ketelhuizen vergt daardoor een andere mindset. Naarmate de vraag naar hybride oplossingen toeneemt, stijgt ook de vraag naar zonnepanelen. Wanneer mensen al te veel panelen hebben en terugleveren aan het net niet zoveel meer oplevert of soms zelfs geld kost, kunnen ze de opgewekte capaciteit wel inzetten voor het laten draaien van de warmtepomp of een koelmachine.
De optimistische toekomst
Tot 2030 moeten gebouwen verduurzamen, maar die operatie hoeft nog niet volledig CO2-neutraal te zijn en is meestal financieel nog onhaalbaar. Rekening houdend met de huidige vooruitgang durft Remeha optimistisch hopen dat alle ketelhuizen in 2050 energieneutraal kunnen zijn.
- 21/11/2024 - 09:01 Sector
- 13/11/2024 - 16:57 Buitenruimte
13/11/2024 - 16:57Ontharding is goed voor mens en milieu