Basisschool Lebbeke

Basisschool Lebbeke is een gebouw met "een hart". Het ontwerp vertrekt van een intelligente structuur: een verzameling van verschillende stalen grids (kolommen & balken) die zich lenen tot specifieke invulling. Waar de structuur het ijlst is, waar ze bijgevolg de grootste overkragingen heeft, daar zit het hart, de open ruimte, de buik van de gemeenschap.

Deze grote atriumruimte wordt omkranst met gelijkaardige stalen grids die andere ritmes en densiteiten aannemen: daar waar de klassen worden voorzien, is het grid basaal zes bij acht meter. Tegen de straatkant aan wordt het fijner waardoor het geschikt is om bijfuncties in onder te brengen. Deze functies bufferen de straat, zetten zich op een wig tussen het dorp en de interne schoolgemeenschap.

Het grote atrium is tweeledig: aan de ene zijde is het een volwaardige sportzaal, anderzijds dient de ruimte als refter en overdekte opvang. Beide functies kunnen in elkaar overlopen of van elkaar gescheiden worden door een mobiele wand.

Het resultaat toont hoe een beperkt budget het principe “ruwbouw = afbouw” induceert, de volledige esthetica en verschijningsvorm hieruit voort vloeit, en er van profiteert in plaats van onder lijdt. Het is de uitgepuurde detaillering en een zuivere conceptvorming van in het begin van het ontwerpproces die samen het gebouw zijn architecturale uitstraling verschaffen.

Meewerkende partijen
  • Opdrachtgever
    AG Real Estate
  • Hoofdaannemer
    TV Jan De Nul Group en Van Laere
  • Architect
    Compagnie-O Architecten
Recente projecten
Uitgelicht door de redactie