Duurzaam en toekomstgericht: SOK Ontmoetingscentrum Deurne-Diest in circulaire houtbouw
Flexibel en duurzaam ontwerp
Het nieuwe centrum heeft een oppervlakte van 2.050 m² met afmetingen van 35 bij 30 meter en een variërende hoogte tussen 4,5 en 6 meter. Het ontwerp is gebaseerd op een modulaire CLT-constructie met een vast grid van 5 bij 5 meter, waardoor het gebouw volledig demonteerbaar en eenvoudig aanpasbaar is. Dit zorgt voor flexibiliteit en efficiënt gebruik van de beschikbare ruimte, terwijl de impact op het perceel wordt verminderd.
Veelzijdige faciliteiten
Het ontmoetingscentrum herbergt een ruime polyvalente zaal met keuken en bar, die opdeelbaar is in kleinere units voor vergaderingen. Daarnaast is er een café met aparte keuken en gedeelde faciliteiten voor voetbalclub SK Deurne, waaronder een kantine, kleedkamers, sanitaire ruimtes, een EHBO-lokaal en bergruimte. De gevelbekleding zal bestaan uit naaldhout met een mooie zwarte afwerking. Er is ook een groene bufferzone voorzien ten aanzien van de aanpalende percelen op het Meilrijk.
Circulaire bouwprincipes
Duurzaamheid vormt de kern van het nieuwe ontmoetingscentrum in Diest, waarbij architecten, aannemers en leveranciers samenwerken aan een functioneel, energiezuinig en onderhoudsvriendelijk gebouw. Circulariteit speelt hierin een sleutelrol: materialen en hulpbronnen worden zoveel mogelijk hergebruikt. Zowel tijdens de bouw als het gebruik ligt de focus op minimale milieu-impact en maximale flexibiliteit, zodat onderdelen ook na afbraak waarde behouden. Zelfs de werforganisatie draagt bij door afval te beperken en samen te werken met lokale leveranciers, wat recycling stimuleert, transportafstanden verkort en de ecologische voetafdruk verkleint.
Realisatie
Om dit project te realiseren, werd het voorziene budget van 3 miljoen euro opgetrokken naar 4,8 miljoen euro. Als alles volgens plan verloopt, gaan de deuren van SOK ontmoetingscentrum Deurne - Diest open in de zomer van 2026. Met dit project zet Diest een belangrijke stap richting duurzame en flexibele infrastructuur, die aansluit bij de behoeften van de gemeenschap en toekomstige generaties.
Kruisbestuiving tussen sectoren
Dit gebouw toont aan dat innovatieve oplossingen en bouwprincipes die in onderwijs- en sportinfrastructuur ontstaan, ook hun nut bewijzen in andere semipublieke gebouwen, zoals culturele centra, bibliotheken, zorginstellingen of gemeenschapscentra zoals het SOK Ontmoetingscentrum. De onderliggende vraagstukken – denk aan klimaatbeheersing, multifunctioneel ruimtegebruik, veiligheid en duurzaamheid – zijn universeel. Die kruisbestuiving tussen sectoren is net de focus van Edubuild Summit.