Hasselt combineert troeven grootstad met warme kleinschaligheid
Mensen verbinden
Habib, in 2024 tien jaar continu schepen, was deze legislatuur schepen van Onderwijs, Jeugd, Studentenzaken en Kinderopvang. Nadat hij in 1995 afstudeerde aan de Industriële hogeschool Limburg werkte hij in Antwerpen voor EDS, een tak van General Motors. “Ik verhuisde naar het projectmanagement en werkte voor GM in Rüsselsheim (Duitsland) en bijna tien jaar in Detroit, waar ik leerde dat mijn waarheid niet de enige waarheid is. Ik verbleef voor GM ook een tijd in China, Indië en Rusland en in Europa o.a. bij Saab in Stockholm. In 2010 werd ik directeur IT bij Electrabel in Brussel en leerde er samenwerken met collega’s over de taalgrens, wat ook in de politiek belangrijk is. Daarnaast hielp ik als vrijwilliger in Café Anoniem, een vluchthuis voor kwetsbaren in de Heilig-Hartwijk. In 2012 werd ik vanaf de 33ste plaats op de sp.a-lijst verkozen in de gemeenteraad en in 2015 werd ik schepen van Mobiliteit, Gebouwen en Sport”, meldt hij.
Mensen verbinden zit in zijn DNA. “Ik wil met iedereen ongeacht zijn nationaliteit, geloof, geaardheid en rugzakje samenwerken. Limburg heeft elk talent nodig en hiervoor vormt onderwijs de hefboom. Door de vergrijzing verlaten meer dan 100.000 Limburgers volgens het Federaal Planbureau de komende tien jaar de arbeidsmarkt, sinds 2018 meer dan gemiddeld in Vlaanderen. Daarnaast daalde ons aantal jongeren met 4,4% terwijl het in Vlaanderen met 4% steeg”, alarmeert hij.
Iedereen nodig
Hasselt telt 12% uitval van schoolverlaters zonder diploma, de Limburgse mijnstreek zelfs 25%. “Het bestrijden van schoolmoeheid is een pijler in mijn beleid. LRM, LSM, Corda Campus en EnergyVille versterken onze kenniseconomie, maar ook voor nieuwe jobs hebben we iedereen nodig. Schoolmoeheid begint met de overstap van het basis- naar het secundair onderwijs. Daarom informeren we ouders en kinderen om de juiste schoolkeuze te maken. Onze Onderwijsbeurs op 24 februari op de Stadscampus UHasselt bracht alle scholen en netten van het secundair onderwijs en alle welzijns- en jongerenpartners samen en telde 1.200 inschrijvingen. Daarnaast vormen brugfiguren in alle scholen in twee richtingen de brug met ouders en volgen we scholen op waar veel gespijbeld wordt”, oppert hij.
Maximale inclusiviteit
Habib streeft naar maximale inclusiviteit en vindt dat een school de diversiteit van de buurt moet weerspiegelen. “Ik wens scholen zonder buitenmuren en hekken als deel van de buurt(werking), met delen als het nieuwe bezitten: hun sporthallen kunnen buiten de schooluren gebruikt worden door sportclubs, refters door verenigingen en speeltuigen door de buurt”, oppert hij.
Een troef in het basis- en flankerend onderwijs voor kinderen die extra steun behoeven, is studiebegeleiding. “We hebben programma’s om leerkrachten te steunen en bieden studiebegeleiding volgens een tweesporenbeleid. Vooreerst zijn er subsidies voor huiswerkklassen om kinderen gelijk aan de start van het secundair onderwijs af te leveren. Daarnaast zette de stad huiswerkklassen op met Arktos en het LEONhuis; na twee jaar stuurden al 22 basisscholen hun kinderen er naartoe. We organiseren driemaandelijks sessies voor leerkrachten en directies over erg diverse thema’s. Sinds corona plannen we twee tot drie weken lang zomerscholen voor vijfde- en zesdejaars in het basisonderwijs met nood aan ondersteuning”, licht Habib toe.
Studentencoördinator
Hij voert ook een beleid voor het hoger onderwijs. “Met 24.000 studenten tegenover 80.000 inwoners is Hasselt meer een studentenstad dan Antwerpen. Omdat we willen evolueren van een stad met naar een stad voor studenten werkte ik met de universiteit en de twee hogescholen een beleidsplan uit met zeven prioriteiten. We wierven een studentencoördinator aan en tekenden een charter met de universiteitsrector en de directeurs van UCLL Hasselt en PXL”, vertelt de schepen.
Hij wil tevens een feestbus inleggen tussen Hasselt en Diepenbeek. “We hielden op 5 mei een Studenten Regatta en doen events samen, zoals Student Take-Off. Daarnaast zetten we in op mobiliteit en betaalbare studentenkamers, voorzien we elke examenperiode leuke studieplekken en trachten we de Einstein Telescoop naar hier te halen. We hebben nog wel nood aan Masters Geneeskunde, Burgerlijk Ingenieur en Sociale Wetenschappen want onze jongeren volgen die opleidingen nu elders en keren niet meer terug. We voorzagen ook een budget zodat alle stedelijke basisscholen STEM kunnen aanbieden. Vier jaar terug stichtten we aan de Blauwe Boulevard de STEM Academy die vakantiekampen organiseert en vormingen geeft in scholen. We werken samen met VOKA, gelinkt met de arbeidsmarkt. En omdat taal een rode draad is in mijn beleid werken we met zeven Babbeldozen i.s.m. partners aan taalverrijking en woordenschatversterking. Dat populair en speels laagdrempelig naschools traject loopt tweemaal per week”, vertelt Habib.
Nieuwe bouwprojecten
Nieuwe bouwprojecten moeten de Hasseltse onderwijstoekomst verzekeren. In de Elfde-Liniestraat voorziet de groene scholencampus Elfde Linie een sportschool, sporthal en internaat. PXL plant een nieuw gebouw op deze autoluwe site en ook UHasselt is er aan het bouwen. In Godsheide zet het katholieke net een basisschool neer. De Provinciale Kunsthumaniora Hasselt (PIKOH) realiseert een nieuwe vleugel op de grote ring. “We overleggen ook met het katholieke net over nieuwe campussen. De stedelijke basisschool (SBS) Tuilt ligt in een groene en veiligere omgeving dan vroegere scholen die vaak aan drukke steenwegen gevestigd waren. We startten ook met het ontharden van speelplaatsen en willen de Stedelijke Basisschool Kermt verplaatsen naar de achterliggende groene zone. De nieuwe kleuterschool in Rapertingen is opgeleverd. De projecten in Rapertingen en Kermt kregen groen licht van AGION. De locatie voor een nieuwe Kunstencampus, die moet beantwoorden aan de SURE2050-doelstellingen, moet nog bepaald worden”, stelt Habib.
Het project SURE2050, dat het gebouwenpatrimonium van lokale en Vlaamse overheden klimaatneutraal wil maken, vormt een uitdaging. “De meeste schoolgebouwen zijn dertig tot vijftig jaar oud en niet energie-efficiënt. Omdat we ons patrimonium niet duurzaam dreigen te krijgen tegen 2050 is delen ook hier het nieuwe bezitten. Er is veel ruimte voor deelgebruik: onze nieuwe jeugdsite in Runkst huist vier jeugdverenigingen”, weet de schepen.
Schoolkeuze en schoolafstand
Omdat leerlingen niet overal ingeschreven geraakten en aan bepaalde scholen werd gekampeerd, rolde de stad drie jaar geleden een digitaal aanmeldingssysteem uit. “We selecteerden met de scholen twee criteria: schoolkeuze en schoolafstand. Als de schoolkeuze geen punt is, is het probleem opgelost. Anders kijken we naar de schoolafstand, want een school moet de reflectie zijn van haar buurt en kiezen voor een school hierbuiten leidt tot extra mobiliteit. Het voorbije schooljaar kreeg 90% van de leerlingen zijn eerste schoolkeuze en we vinden zelden voor hen geen school. Onze stedelijke basisscholen duiken ook steeds ruim onder de basisfactuur en ik tekende een charter met de schooldirecteurs om deurwaarders weg te houden van slecht betalende ouders”, vertelt hij.
Innovatieve scholen
Hasselt biedt tevens vernieuwend onderwijs aan. “In onze groene scholen volgens het Scandinavische model kunnen kinderen van het basisonderwijs in principe 80% van de tijd buiten les volgen. Op 1 september 2020 opende het Kindcentrum Straal in Kuringen, met de klemtoon op talentwerking en zelfontwikkeling. Deze onafhankelijke methodeschool in Zweedse en Finse traditie schenkt aandacht aan ondernemerszin, emotionele intelligentie, eigen initiatief en assertiviteit. Ze trekt kinderen aan van ver buiten Hasselt, won vele prijzen en wordt voor haar authenticiteit geprezen door de onderwijsinspectie”, weet de schepen. Hij looft ook De Veranda in de Persoonstraat, een secundaire Freinetschool met als slogan “Leren waar je je thuis voelt”.
Hasselt zette de voorbije twintig jaar sterk in op buitenschoolse kinderopvang (bko) en speelt hier met 85 personeelsleden en 27 locaties op Champions League-niveau. “De stad investeert daarin 800.000 euro en Vlaanderen 3 miljoen. De Vlaamse regering besliste echter om op basis van een verdeelsleutel i.p.v. op projectbasis te werken, waardoor Hasselt 1,8 miljoen of 62% en tegen 2033 zelfs 73% minder inkomsten per jaar vangt. Volgens het nieuwe decreet moet bko worden georganiseerd vanuit vrije tijd, maar cultuur-, sport- en jeugdverenigingen zijn pas beschikbaar vanaf 17.30 uur en scholen vinden bko geen kerntaak. We bekijken nu een hybride model waarbij we centraliseren, infrastructuur delen en taken bundelen”, poneert hij.
Meer slagkracht
Habib pleit ervoor om de bevoegdheid en middelen voor crèches tot 2,5 jaar aan lokale besturen toe te wijzen. “De wachtlijst bedraagt intussen 1,5 tot twee jaar. Het aantal kinderen per begeleider werd verhoogd, wat tot minder kwaliteit en meer burn-outs heeft geleid. De afstand van de crèches tot Brussel is te groot. Geef ze daarom meer slagkracht”, adviseert hij.
Hij noemt Hasselt een ideale stad om te studeren. “Ze straalt charme, kleinschaligheid en Limburgse gastvrijheid uit en heeft tegelijk alle troeven van een grootstad. Ze is bovendien volop in opbouw in een bloeiende provincie waar iedereen telt”, looft de schepen.