Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, partner voor de toekomst
Het provinciaal onderwijs is niche-onderwijs bij uitstek en dit verspreid over de verschillende provincies. Van oudsher staat het provinciaal onderwijs bekend om zijn kwaliteitsvolle STEM- en BIO-STEM-studierichtingen in het land- en tuinbouwonderwijs. Daarnaast is het provinciaal onderwijs ook een grote aanbieder van volwassenenonderwijs. Het provinciaal onderwijs is, voor de realisatie van de digitale en energietransitie, partner voor de toekomst van Vlaanderen.
POV ziet onderwijs als meer dan enkel kennisoverdracht; het gaat om de volledige ontplooiing van leerlingen. Het onderwijs moet inspelen op maatschappelijke veranderingen, zoals digitalisering en globalisering, en zich voortdurend aanpassen aan nieuwe behoeften. Dit betekent dat onderwijs niet statisch kan zijn, maar moet evolueren naar een flexibel systeem dat leerlingen voorbereidt op een snel veranderende wereld.
Digitalisering in een steeds veranderende wereld
In de afgelopen jaren heeft POV significante stappen gezet op het gebied van digitalisering, wat van essentieel belang bleek tijdens de COVID-19-pandemie. Er werd geïnvesteerd in infrastructuur en opleiding om zowel leerlingen als leerkrachten te ondersteunen in het effectieve gebruik van digitale middelen en XR in het onderwijs. Eén van de InnoVET-projecten die het belang van innovatie aangeeft, is VR-Verbindingstechnieken van Richtpunt Campus Ninove-Zottegem. Via deze VR-applicatie leren leerlingen op een intuïtieve manier inzicht krijgen in de eigenschappen van verbindingen, begrijpen ze waarom deze kunnen falen en identificeren ze de sterke en zwakke punten van een verbinding.
De kloof tussen onderwijs en bedrijf dichten
Een goede samenwerking tussen bedrijven en onderwijsinstellingen is van cruciaal belang voor de toekomstige arbeidsmarkt. Door krachten te bundelen kunnen scholen beter inspelen op de noden van het bedrijfsleven, wat resulteert in beter opgeleide en meer inzetbare werknemers. Een voorbeeld hiervan is het sector- en bedrijvenevent in Oost-Vlaanderen en Antwerpen, waar bedrijven en onderwijs elkaar ontmoeten om kennis en ervaringen uit te wisselen. Om deze samenwerking nog verder te ondersteunen, hebben de provincies een innovatieve online tool ontwikkeld die bedrijven en onderwijsinstellingen matcht, waardoor de vraag en het aanbod optimaal op elkaar kunnen worden afgestemd.
Daarnaast is er de TEO-Hub in de provinciale school van Diepenbeek, een vooruitstrevend opleidingscentrum waar zowel onderwijsinstellingen als kmo’s de kans krijgen om autonoom opleidingen te verzorgen op het gebied van elektriciteit, pneumatica en elektropneumatica. Deze initiatieven tonen aan hoe belangrijk het is om onderwijs en bedrijfsleven nauwer bij elkaar te brengen, zodat toekomstige werknemers de vaardigheden ontwikkelen die nodig zijn in een snel veranderende economie.
Luk Lemmens, voorzitter van Provinciaal Onderwijs Vlaanderen, benadrukt: "Deze baanbrekende samenwerking slaat een brug tussen het provinciaal onderwijs en de bedrijven. Het innovatieve leermateriaal biedt de leerlingen toegang tot de nieuwste technologieën, waardoor zij niet alleen theoretische kennis opdoen, maar ook praktische vaardigheden ontwikkelen die van onschatbare waarde zijn voor hun toekomstige loopbaan. Dit versterkt ons technisch en beroepsonderwijs door de nadruk te leggen op innovatief, kwaliteitsvol onderwijs dat naadloos aansluit bij de arbeidsmarkt. Deze samenwerking zorgt ervoor dat scholen en bedrijven nu hetzelfde leermateriaal kunnen gebruiken, wat uniek is in Vlaanderen."
Gepersonaliseerd onderwijs: de sleutel tot gelijke kansen en 21ste-eeuwse vaardigheden
Eén van de sterke punten van het provinciaal onderwijssysteem is de nadruk op gelijke kansen. Het Vlaamse onderwijs heeft aanzienlijke vooruitgang geboekt in het aanbieden van gelijke onderwijskansen voor alle leerlingen, ongeacht hun achtergrond. Dit is een prestatie die we moeten koesteren en verder ontwikkelen. Het belang van gepersonaliseerd onderwijs, zoals benadrukt in het memorandum van POV, kan hierbij niet genoeg worden onderstreept. Elke leerling is uniek, en het onderwijs moet in staat zijn om aan deze diversiteit tegemoet te komen.
Daarnaast heeft de focus op levenslang leren en het ontwikkelen van 21ste-eeuwse vaardigheden een belangrijke rol gespeeld in het voorbereiden van leerlingen op een snel veranderende arbeidsmarkt. POV benadrukt hoe essentieel het is om leerlingen niet alleen kennis bij te brengen, maar ook vaardigheden zoals kritisch denken, probleemoplossend vermogen en digitale geletterdheid.
Het provinciaal onderwijs is trots op de reeds bereikte resultaten, maar erkent dat er nog ruimte is voor verbetering. Zo zal het provinciaal onderwijs nog meer inzetten op duurzaamheid, zowel in de schoolomgevingen als in het curriculum, en verder investeren in levenslang leren, zodat ook volwassenen de kans krijgen zich bij te scholen in een steeds veranderende wereld. De toekomstvisie van POV is duidelijk: een onderwijsmodel dat continu evolueert en rekening houdt met maatschappelijke ontwikkelingen, en waarin elk individu centraal staat.
Met deze visie en initiatieven positioneert POV zich als een toekomstgerichte partner in het onderwijs, die niet alleen voorbereidt op de wereld van vandaag, maar ook op die van morgen.
Koen Bouve
Belangenbehartiging SO & internationalisering Provinciaal Onderwijs Vlaanderen