De school "La Buissonnière" in Crisnée beschikt over 21 klaslokalen en gemeenschappelijke ruimtes.
Na een welkomstwoord door Cécile Crèvecoeur, directeur van EFA Crisnée, presenteerde Debora Tillemans, adjunct-directeur-generaal van Direction Générale des Bâtiments et de la Logistique (DGBL), de werkzaamheden. Het ontwerpbureau Baumans-Deffet lichtte het architecturale project toe, gevolgd door het officieel doorknippen van het lint en een rondleiding door de faciliteiten. De afsluitende borrel vond plaats in de nieuwe refter.
Het is een zeer lang project geweest, dat tien jaar heeft geduurd en in twee fasen is opgedeeld, met als hoogtepunt de bouw van de Basisschool in Crisnée: 21 klaslokalen op een oppervlakte van ongeveer 3.185 m². Dit project was onderhevig aan organisatorische beperkingen, evenals prijsherzieningen als gevolg van de Covid-crisis en de oorlog in Oekraïne, wat resulteerde in een totale kostprijs van 8,2 miljoen euro gedekt door het schoolgebouwenfonds.
Er werden 3 kleuterklassen, 18 lagere klassen, administratieve kantoren, een gymzaal, een gemeenschappelijke keuken en een refter/restaurant gebouwd.

L'école dispose de 21 classes sur une surface d'environ 3 185 m².

La qualité de vie des près de 400 élèves s'en trouve fortement améliorée car ils ne disposaient d'aucun local commun de type bibliothèque, atelier, salle de gymnastique, réfectoire, …

L'école dispose de 21 classes.

Salle de gymnastique

Réfectoire

L'école dispose de 21 classes sur une surface d'environ 3 185 m².
Toegang voor iedereen
De levenskwaliteit van de bijna 400 leerlingen is sterk verbeterd, aangezien ze tot nu toe geen gemeenschappelijke faciliteiten hadden buiten hun klassen, zoals een bibliotheek, werkplaats, gymzaal, refter, etc. De aanleg van een nieuwe parkeerplaats en een enkele toegang tot de school hebben het ook mogelijk gemaakt om de verkeersdoorstroming in dit relatief problematische gebied te verbeteren en de controle op de ingangen te vergemakkelijken. Er zijn ook eenvoudige hellingen in het ontwerp opgenomen om de toegang voor jonge kinderen en mensen met een beperkte mobiliteit mogelijk te maken.
De gebruikte materialen zijn ook sober en zuinig. Het project is ontworpen om het verwarmingsverbruik te minimaliseren (isolatie volgens passieve normen), natuurlijk licht te stimuleren (grote erkers en tweedaagse ramen), zomercomfort te garanderen (mogelijkheid voor intensieve natuurlijke nachtventilatie), primair energieverbruik te minimaliseren (verwarming door warmtepomp die warmte terugwint uit ventilatielucht van de klas, ventilatiebeheer op basis van CO2-niveaus, automatisch verlichtingsbeheer) en de impact op de natuurlijke watercyclus te minimaliseren (infiltratie van regenwater).