Kleuters klimmen, crossen en ontdekken op nieuwe speelplaats De Vlinders: “Ouders die hier voor het eerst komen, staan perplex”
Een oubollige site met beton, tegels, drassig gras en een aftandse luifel. Tot voor kort was dat de speelplaats van stedelijke basisschool De Vlinders. “Onze kleintjes verdienden beter”, zegt zorgcoördinatrice Katrien Van Eyken. En dus werd de speelplaats stevig onder handen genomen.
Architectenbureau Morgen begon eraan maar weet dat zoiets niet eenvoudig is: “Speelplaatsen in de stad zijn altijd een uitdaging, dat was hier niet anders”, vertelt Fille Hanjoul. Desondanks wisten hij en zijn team hoe ze dat varken moesten wassen. De architecten voerden een reeks ingrijpende en toekomstbestendige veranderingen door.
“We reduceerden de verharde oppervlakte van 863 vierkante meter naar 434. De tegels werden gewipt en vervangen door waterdoorlatende materialen, gras, planten, zand en grindsoorten. Op die manier maken we komaf met een drassige ondergrond, waardoor kinderen het hele jaar door buiten kunnen spelen”, aldus Hanjoul.
“Daarnaast zetten we flink in op de vergroening van de site”, gaat hij voort. “De bomen die er al stonden zijn mee geïntegreerd in de vernieuwingen. De muren die de speelplaats scheiden van de omliggende percelen kleedden we aan met drie soorten klimplanten. Zo zijn er het hele jaar door bloemen te zien. Tussen de kolommen van de nieuwe luifel banen klimplanten zich een weg naar boven.”
Maar hét pronkstuk van de vernieuwde speelplaats is de klimboom. “De kleuters vinden die fantastisch”, glundert directrice Lena Vlasselaerts (38). “Sommigen klauteren moeiteloos naar de top. Het ziet er gevaarlijk uit, maar dat is het eigenlijk niet. De boom is immers gekeurd op veiligheid.” Ook zorgcoördinatrice Katrien Van Eyken is enthousiast. “Het is een groot succes. Soms willen de klimmers zelfs niet meer uit de boom kruipen als de bel gaat.”
Voor kleuters met hoogtevrees zijn er gelukkig voldoende alternatieven. “Geen enkel kind verveelt zich tijdens de pauze”, aldus directrice Vlasselaerts. “Neem nu de watertafel, de houten huisjes, de grindsteentjes of de zandbakken. Stuk voor stuk spelelementen die kleuters uitnodigen om op ontdekking te gaan.”
“Voorts zijn we trots op ons fietsparcours. We kochten een aantal nieuwe fietsjes aan waarmee kinderen naar hartenlust op het parcours kunnen rondcrossen. Dat is leuk en stimuleert hun grove motoriek.”
Zowel leerlingen, leerkrachten als directieleden zijn blij met het eindresultaat. “Wanneer ouders de vernieuwde speelplaats betreden, staan ze even perplex”, lacht de directrice. “Ze hadden nooit verwacht dat ze zo’n mooie en functionele speelplaats zouden aantreffen achter de schoolpoort.”
“Er is zo veel ruimte om te spelen en te ontdekken. Dat maakt het aangenaam voor iedereen”, zegt ook leraar Bram Van Duffel (33). “De speelplaats biedt leerkrachten bovendien de kans om buiten les te geven. Dat is een verademing, en een streling voor het oog”, vult collega Lara Discard aan.
En de kleuters? Die zijn te druk in de weer met spelen. Mabel, uit de derde kleuterklas, wil toch nog even iets kwijt. “De zandbak is mijn favoriete plekje. Samen met mijn vriendinnen maak ik er leuke figuurtjes.”
Bron: Nieuwsblad