Draaiboek helpt speelplaatsen ontharden
In 2018 en 2019 begeleidde het Departement Omgeving 42 scholen bij de transformatie van grijze speelplaatsen naar klimaatbestendige speel- en leerplekken. In het kader van de projectoproep ‘Proeftuinen ontharding’ boden diverse experts ondersteuning op het gebied van o.m. visieontwikkeling, participatie, ontwerp, projectfinanciering, vergunningen, werfbeheer en onderhoud.
Handige tips
Het draaiboek reikt een heleboel handige tips, inzichten en praktijkvoorbeelden aan van pioniers die het ganse proces hebben doorlopen en die oplossingen hebben gevonden voor specifieke uitdagingen. Het leent zich voor alle scholen die werk willen maken van een kindvriendelijke en klimaatbestendige speel- en leeromgeving.
Een speelplaats of schoolomgeving ontharden biedt tal van voordelen, waarop dit draaiboek dieper ingaat. Net als bij alle andere projecten van het programma ‘Vlaanderen Breekt Uit’ vangt ontharden mee de gevolgen van de klimaatverandering op in Vlaanderen, één van de meest verharde gebieden in Europa. Het heeft ook een duidelijke positieve impact op het welzijn, de gezondheid en de vorming van kinderen en de bredere omgeving van scholen met een buitenprogramma.
Bouwstenen
Een speelplaats ontharden is dikwijls geen lineair proces. Daarom biedt dit draaiboek informatie waarop ouders, leerkrachten, schoolbesturen en overheden zich steeds kunnen baseren. Deze informatie behelst zowel de uitwerking van een eerste (participatief) ontwerp als de zoektocht naar bondgenoten en financiering en praktische onderhoudsproblemen. Het bevat tevens een lijstje met organisaties die hulp kunnen bieden. Scholen kunnen zo zelf aan de slag met deze bouwstenen.
Dit draaiboek werd opgesteld door Endeavour in opdracht van het Departement Omgeving. Het telt 72 pagina’s, is rijkelijk geïllustreerd met fotomateriaal en kan gratis worden gedownload via deze link