Edubuild Summit 2024 kijkt uit naar achtste editie
Wie reikt oplossingen aan om verantwoord te investeren en in welk specifiek domein? 65 aanbieders gaan een persoonlijk gesprek aan met de juist geplaatste stakeholders inzake onderwijsgebouwen: architecten, studiebureaus, aannemersbedrijven, directies, stafmedewerkers, adjuncten, bouwcoördinatoren, preventieadviseurs, projectontwikkelaars, steden en gemeenten, … Zij zijn de professionele bezoekers van dit tweejaarlijks event.
De inmiddels reeds achtste editie van Edubuild Summit vindt plaats op donderdag 28 november 2024 van 9 tot 17 uur in hal 3 van Flanders Expo Gent. Inmiddels hebben zich in amper vier weken reeds 25 bedrijven ingeschreven, die met een breed scala van producten en diensten die dag ruimschoots de gelegenheid krijgen om vruchtbare persoonlijke gesprekken te hebben met decision makers.
Edubuild Summit is uitsluitend toegankelijk voor personen die beslissingen (kunnen) nemen op het vlak van nieuwbouw, renovatie en/of uitbreiding van schoolgebouwen: kinderdagverblijven, kleuter- en lagere scholen, middelbare scholen, universiteiten, hogescholen, faculteiten, studentenhuisvesting, etc. De organisatoren kijken alvast uit naar hun engagement.
Alle info vind je op www.edubuild.com
Scholen van Vlaanderen
Edubuild Summit speelt al jarenlang gevat in op de situatie in de scholenbouw! Zo startte de Vlaamse regering onlangs 38 bijkomende schoolprojecten, goed voor een investering van 450 miljoen euro en 162.000 m² extra schoolinfrastructuur. Dit past in een nieuwe fase van het scholenbouwprogramma ‘Scholen van Vlaanderen’. Hiermee wordt een vervolg gebreid aan het DBFM-programma (Design, Build, Finance & Maintenance) dat vorig jaar nog het licht op groen zette voor de bouw van 27 splinternieuwe scholen.
DBFM is een vorm van publiek-private samenwerking (pps) die scholenbouw stimuleert als noodzakelijke aanvulling op de klassieke manier van aanbesteden. Enkel door die gecombineerde aanpak kan de investeringsachterstand in het onderwijspatrimonium op termijn worden weggewerkt.
‘Scholen van Vlaanderen’ is inmiddels het derde pps-programma voor scholenbouw dat het daglicht ziet. Daarbij zijn heel wat lessen getrokken uit het verleden. Dat voortschrijdend inzicht leidt tot efficiëntiewinsten en onderlijnt het multidisciplinaire karakter van zo’n project. Het gaat niet alleen om bouwtechniek, maar ook om financiële en energetische expertise en het belang van efficiënt onderhoud om een duurzame levenscyclus te garanderen.
Die aanpak zorgt voor de continuïteit die bouwbedrijven en andere stakeholders toelaat om hun opgebouwde kennis over pps-aanbestedingen voort te valoriseren en uit te bouwen. Dat leidt ontegensprekelijk tot een verhoging van de kwaliteit in elke fase van het traject.